Oferta
Komora wędzarniczo-Parzelnicza Termix Mini
WYMIARY PRODUKTU:
WYSOKOŚĆ:
WYM. ZEWNĘTRZNY 2 200 mm
WYM. WEWNĘTRZNY 1 420 mm
WYM. DRZWI 1 230 mm
SZEROKOŚĆ:
WYM. ZEWNĘTRZNY 900 mm
WYM. WEWNĘTRZNY 795 mm
WYM. DRZWI 700 mm
GŁĘBOKOŚĆ:
WYM. ZEWNĘTRZNY 1005 mm
WYM. WEWNĘTRZNY 750 mm
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA:
- ZASILANIE 400 V/3/50 Hz
- CAŁKOWITA MOC ELEKTRYCZNA 8 KW
- WAGA CAŁKOWITA 350 kg
- OPTYMALNY WSAD 50 kg
- LICZBA PÓŁEK 6 szt.
- LICZBA KIJI NA JEDN.PÓŁCE do 12 szt.
- DŁUGOŚĆ KIJA 690 mm
Najważniejsze elementy wyposażenia komory:
- dymogenerator z systemem zabezpieczającym przed zapaleniem zrębków wędzarniczych
system automatycznego mycia
wysokiej klasy sterownik mikroprocesowy z możliwością rejestracji procesów
Komora wędzarnicza zbudowana jest jako niezależna konstrukcja panelowa montowana na ramie ustawionej na fundamencie. Łączenie poszczególnych elementów realizowane jest za pomocą śrub, bez żadnych dodatkowych elementów konstrukcyjnych. Miejsca połączeń konstrukcji panelowych uszczelnia się taśma gumową i klejami silikonowymi.
Komora wędzarnicza wyposażona jest w grzałki elektryczne zapewniające osiągnięcie wymaganej temperatury. Komora grzewcza, w której zamontowano grzałki, usytuowana jest w górnej części komory wędzarniczej, co zapewnia najlepszą cyrkulację powietrza. Obieg powietrza wewnątrz komory wymuszono poprzez odśrodkowy wentylator zamontowany nad nagrzewnicą napędzany silnikiem o mocy 1,5kW. W części górnej komory zlokalizowano również regulowany wlot świeżego powietrza.
Regulacja dopływu świeżego powietrza i dymu oraz wylotu dymu do komina odbywa się za pomocą zasuw i klap sterowanych napędami elektrycznymi. Para potrzebna w cyklu parzenia wytwarzana jest poprzez spryskiwanie rozgrzanych grzałek odpowiednimi porcjami, przez znajdujące się nad grzałkami dysze.
Dym w procesie wędzenia wytwarzany jest w dymogeneratorze umieszczonym w dolnej części urządzenia Do pomiaru temperatury i wilgotności służą platynowe i rezystancyjne czujniki temperatury umieszczone przed grzałkami oraz wewnątrz wyrobu przeznaczonego do obróbki (batonu). Sterowanie pracą komory realizowane jest poprzez sterownik mikroprocesowy MP 200, który wykonuje automatycznie zadane procesy technologiczne, uruchamiając odpowiednie w danej chwili układy wykonawcze i czuwa nad prawidłowością pracy komory.
Komora dostarczona jest do klienta jako urządzenie zespolone i montowana w miejscu przeznaczenia przez wyspecjalizowaną ekipę montażową. Z uwagi na stosunkowo niewielkie rozmiary oraz standardowe wymagania dotyczące przyłącza istnieje możliwości zamontowania jej niemalże w każdym pomieszczeniu!
Po zamontowaniu produktu ustawione zostaną wszystkie programy według wytycznych oraz preferencji klienta. Przeprowadzone zostanie również próbne wędzenie. W razie jakichkolwiek problemów oferujemy wsparcie zarówno techniczne jak i w kwestii wyboru odpowiedniego programu wędzenia.
Zasada działania
Proces przygotowania produktów w komorze jest następujący:
- w trybie rozmrażania, suszenia, dojrzewania i pieczenia – poprzez wytworzenie strumienia powietrza o określonych z góry parametrach uzyskanych przez przedmuchiwanie ogrzewanych grzałek przez wentylator;
- w trybie parzenia – wytwarzanie pary wodnej, uzyskiwane przez przedmuchiwanie drobno rozpylanej wody przez dyszę i zawór hydrauliczny do komory grzewczej za pomocą wentylatora przedmuchującego ogrzewaną grzałkę;
- w trybie wędzenia – poprzez dostarczanie dymu do komory palenia z generatora dymu.
Poniżej przedstawiamy filmiki obrazujące procesy zachodzące w komorze Termix Mini!
1. Proces Podgrzewania
2. Proces Suszenia
3. Proces Wędzenia
4. Proces Parzenia
INNE PRODUKTY
1. Duże Komory Wędzarnicze
Regulator wilgotności, stabilizuje proces podczas wędzenia, co pozwala na uzyskanie wymaganej jakości produktu i jego wyglądu. Wydajność produktu, utrata masy podczas obróbki cieplnej są: nie więcej niż 6% dla gotowanych kiełbas w naturalnej grupie osłonowej, a 8% – dla wędzonych.
Dostarczony zestaw zawiera:
- Generator dymu ;
- Sterownik;
- Wózek wędzarniczy;
- Automatyczna myjnia ;
2. Sterownik elektroniczny do komór wędzarniczych
Sterownik MR200 to układ mikroprocesorowy składający się z jednostki sterowania, przekaźnika, zasilania.
Jednostka sterująca zapewnia automatyczne sterowanie procesem za pomocą programu zapisanego w pamięci oraz wszystkich funkcji obsługi operatora systemu (wskazywanie parametrów, sprawdzanie i zmiana programów), a także zawiera przetwornik analogowo-cyfrowy do dopasowania się z czujnikami temperatury oraz szeregowy nadajnik-odbiornik do komunikacji z jednostką przekaźnikową i komputerem.
Wielofunkcyjny programowalny sterownik MR-200 jest przeznaczony do sterowania wieloetapowymi procesami technologicznymi w produkcji mięsa, ryb i kiełbas w przemyśle mięsnym, piekarniczym, komorach wędzarniczych i piecach.
Parametry techniczne:
- 4 wejścia cyfrowe
- 20 wyjść przekaźnikowych
- 4 kanały pomiarowe temperatury (PT100)
- wbudowane złożone algorytmy regulacji temperatury
- ethernet (Modbus TCP/IP
3. Myjka pojemników tunelowa
Maszyna jest przeznaczona do mycia i płukania plastikowych pojemników stosowanych w przemyśle spożywczym. Urządzenie może obsłużyć pojemniki o różnych rozmiarach do wysokości 400 mm bez wstępnego sortowania.
Zasobnik wejściowy – w którym pojemniki są umieszczone w postaci odwróconej, zaopatrzony jest w przenośnik śrubowy i szyn prowadzących.
Moduł myjący – składa się z ogrzewanego zbiornika, pompy z detergentem, dysz oraz systemu filtrowania ścieków.
Moduł płukania – składa się z systemu dysz podających wodę pod ciśnieniem.
Myjka posiada przenośnik ślimakowy zawierający specjalną platformę z funkcją suszenia (opcja dodatkowa).
Charakterystyka techniczna:
- Wydajność instalacji wynosi do 200 pojemników na godzinę.
- Zasilanie elektryczne z trójfazowego źródła napięcia przemiennego 400V i częstotliwości 50 Hz.
- Moc silnika – 0,75 kW.
- Moc silników pomp – 1,5 kW.
- Całkowita moc- 18 kW.
- Wymiary pojemników:
- długość – 600 mm;
- szerokość – 400 mm;
- Wysokość – 200 400 mm.
- Przepływ wody w urządzeniu czyszczącym jest regulowany w zakresie od 50 do 100 dm 3 / h
- Ciśnienie wody w zakresie od 0,1 do 0,3 MPa.
- Temperatura grzania wody mycia i płukania nie mniejsza niż 65 0 C.
- Wymiary urządzenia:
- długość – 3000 mm;
- szerokość – 1000 mm;
- wysokość -1800 mm.
- Waga urządzenia max. 400 kg.
- Podłączanie mediów za pomocą gwintowanych łączników: 1/2 „. 1 „.
4. Kocioł warzelniczy
Kocioł warzelniczy VC 200 M1 przeznaczony jest do gotowania sosów, ketchupów, syropów, smalcu i innych produktów.
Dane techniczne:
- Napięcie – 400 V
- Częstotliwość Hz – 50
- Czas ustawiania temperatury wody od 20 º C do 80 º C ≈ 1 godzina 20 minut
- Zakres nastawy temperatury wody, º C – 0 … 100
- Maksymalna temperatura oleju opałowego – +140 º C
- Wymiary (mm): 1090x1200x1300
- Zbiornik wody: 240l
- Zbiornik oleju: 110l
- Moc grzałki: 12.6 kW
- Waga urządzenia (bez wody i oleju): 300kg
5. Komory klimatyzacyjno-dojrzewalnicze
Komora wykonana z nowoczesnych płyt warstwowych o grubości 80 mm, wnętrze ze stali nierdzewnej.
Obsługiwane ustawienia klimatyczne w temperaturach pomiędzy 12 i 25 ° C; wilgotność 65 do 98%; przepływ powietrza od 0,2 do 1,5 m / s.
Parownik agregatu chłodniczego wykonany ze stali nierdzewnej, rury żebrowane Ø 20 mm.
Myjka automatyczna zapewnia skuteczne centralne czyszczenie powierzchni wewnętrznych, kominy, piece i generator dymu oraz parownik.
System składa się z pojemnika ze stali nierdzewnej na roztwór czyszczący, pompy, zaworów hydraulicznych, rur i dysz. Program jest realizowany przez sterownik/kontroler.
Komora klimatyczno-dojrzewalnicza w zależności od wersji może pomieścić od 8 do 48 wózków.
6. Komora klimatyczna „Termix-mini”
Komora przeznaczona jest do produkcji wyrobów wędzonych i dojrzewających.
Zastosowanie komory klimatycznej „Termix-mini” jest najbardziej efektywne, gdy przedsiębiorstwa muszą wytwarzać produkty w małych partiach. Urządzenia te sprawdziły się zarówno w małych zakładach przetwórstwa mięsnego, jak i w sklepach mięsnych, działach produkcyjnych restauracji, kompleksach hotelowych i supermarketach.
Urządzenie w pełni spełnia parametry technologiczne tradycyjnych komór klimatycznych:
- temperatura 12-30°C;
- wilgotność 65-98 %
Niewątpliwymi zaletami jednostki „Termix-mini” są: wysoka jakość przygotowania gotowych produktów, kompaktowe wymiary, minimalne zużycie energii, prostota i niezawodność w obsłudze i konserwacji.
Proces przygotowania produktu w komorze „Termix-mini” jest w pełni zautomatyzowany. Wielofunkcyjny programowalny sterownik pozwala na zaprogramowanie procesu technologicznego do 40 kroków z krótkimi cyklami okresowego wędzenia, dojrzewania pierwotnego i wtórnego.
Przetwornica częstotliwości zapewnia minimalne prędkości powietrza.
Jednostka chłodząca usuwa wilgoć z komory podczas procesu osuszania poprzez kondensację na parowniku, a następnie odprowadza ją przez syfon.
Oprócz produkcji surowych produktów wędzonych i suszonych, komora może być używana jako tradycyjna wielofunkcyjna komora wędzarniczo-parzelnicza zapewniająca podgrzewanie, suszenie, wędzenie i gotowanie kiełbas i produktów delikatesowych.
Temperatura i wilgotność względna powietrza w komorze oraz temperatura produktu są stale monitorowane i regulowane, aby zminimalizować straty i zmaksymalizować wydajność gotowych produktów. Dokładność kontroli temperatury wynosi 1˚ C, a wilgotności 2%.
Urządzenie instalacyjne.
Urządzenie składa się z następujących funkcjonalnie kompletnych komponentów:
- wbudowany generator dymu;
- szafa zasilająca z kontrolerem MR-200;
- jednostka uzdatniania powietrza z parownikiem ze stali nierdzewnej;
- maszyna chłodnicza;
Zewnętrzne i wewnętrzne części komory i generatora dymu wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Izolowane termicznie ściany i wydajne elementy grzewcze komory pozwalają osiągnąć maksymalne oszczędności energii podczas pracy urządzenia.
Komunikacja niezbędna do połączenia:
- do sieci elektrycznej;
- do systemu zaopatrzenia w wodę;
- do systemu kanalizacji;
- do pętli uziemienia.
Specyfikacja:
zasilanie instalacji | 380V / 3 / 50 Hz |
obciążenie nominalne | 50 kg* |
całkowita moc elektryczna | 8,5 kW |
wydajność chłodzenia | 2 kW |
temperatura | 30-100°С |
wilgotność | 25-100% |
ciśnienie robocze wody | od 0,2 do 0,3 MPa |
liczba półek | 6 szt. |
liczba szpikulców na półkę | do 12 szt. |
długość szpikulca | 690 mm. |
waga urządzenia | 350 kg. |
Wymiary instalacyjne:
Wymiary zewnętrzne | Wymiary wewnętrzne | Wymiary drzwi | |
Wysokość mm | 2300* | 1420 | 1230 |
Szerokość mm | 1300 | 795 | 700 |
Głębokość mm | 1000 | 750 |